Salibandyn säädöksiä peleihin ja varusteisiin

Säädöksiä koskien kenttää

Virallisissa peleissä kentän leveys on 18 – 22 metrin välillä ja pituus 36 – 44 metriä, yleisimmin käytetty peruskoko on 20 x 40 metriä. Alustan on kentällä oltava joko parkettia tai muovimattoa ja kenttää on ympäröitävä muovista tai styroksista tehty, 50 senttimetriä korkea kaukalo. Kentällä sijaitsee kaksi maalialuetta, vastakkaisissa päädyissä. Maalialue on 4 x 5 metriä ja sijaitsee 2,85 metrin päästä kaukalon päädystä. Sen sisällä on maali, joka on turvallisuussyistä irtonainen ja kokoa 160 x 115 senttimetriä, sekä maalivahdin alue. Maalivahdin alue on sallittu myös kenttäpelaajille ja maalivahdilla on oikeus pelata palloa käsillään, jos jokin ruumiinosa osuu maaliin.

Tärkeimmät välineet ovat mailat ja pallo.

Mailat on tehty joko hiilikuidusta, komposiitista tai muusta synteettisestä materiaalista ja pallo on 23 grammaa, 72 millimetriä halkaisijaltaan ja siitä löytyy 26 reikää. Pallon värivaihtoehdot on määritelty tarkasti. Virallisissa peleissä väreinä voi olla vain valkoinen, vaaleansininen, punainen, vaaleanpunainen tai vaaleankeltainen.

Pelaajien varusteisiin ja pukeutumiseen on joitain säännöksiä, esimerkiksi maalivahdin, jolla ei saa mailaa olla ollenkaan, on käytettävä pitkiä housuja sekä kypärää. Muutkin suojavarusteet ovat sallittuja kunhan niiden tehtävä on suojata, eikä peittää maalia. Suomessa alle 15-vuotiailla kenttäpelaajilla on pakollista käyttää turvWomen's_lacrossealaseja.

Peliaika vaihtelee pelisarjan mukaan, harraste- ja juniorisarjoissa sekä alimmissa divisioonissa on juokseva 2 x 15 minuutin tai 3 x 15 minuutin peliaika, jolloin viimeisen erän viimeinen minuutti tai viimeiset 3 minuuttia on niin kutsuttua tehokasta aikaa.

Ylimmillä tasoilla peliaika on 3 x 20 minuuttia ja kokonaisuudessaan tehokasta peliaikaa.

Otteluissa tulee olla aina kaksi tasa-arvoista erotuomaria tuomitsemassa.

Pelaajien määrä riippuu iästä, kentällä voi olla kolmesta viiteen kenttäpelaajaa maalivahdin lisäksi. Virallisissa peleissä kentällä on aina viisi pelaajaa, kaksi puolustajaa, kaksi laitapelaajaa, keskushyökkääjä ja maalivahti molemmista pelaavista joukkueesta. Vaihtopenkiltä saa vaihtaa pelaajia koska tahansa ja niin usein kun haluaa, enimmäismäärä joukkueella on 20 pelaajaa, joista yhden on oltava maalivahti. Maalivahti voidaan halutessa korvata ylimääräisellä pelaajalla, tätä taktiikkaa voidaan käyttää esimerkiksi vastustajan saadessa jäähyn.

Nuorilla pelaajilla, eli junioreilla, voi olla kisoissa pienempi kenttä sekä maali. Pienennetty kenttä voi olla täysimittainen kenttä käännettynä, niin että pelattava alue on 20 x 10 metriä tai se voi olla alunperien pienemmäksi tehty 30 x 15 metriä kattava kenttä.