Salibandyn lyhyt esittely ja sanastoa

Lyhyt esittely lajiin

Salibandy on mailapeli, mitä pelataan sisätiloissa ja Ruotsia pidetään sen kehitysmaana. Vaikutuksia peliin on tullut sählystä, jääkiekosta, jääpallosta ja katukiekosta. Pelin nimi, salibandy, keksittiin 21.9.1985 ruotsinkielisestä Floorball_gamejääpalloa kuvaavasta sanasta bandy. Läheistä sukua pelille on sähly, mutta tämä on enemmän leikkimielistä tai kuntoilumielistä muunnelmaa salibandystä, jossa sääntöjä voidaan muutella tarvittaessa ja halutessa. Salibandy taas on muuttunut salibandyliigojen, maailmanmestaruuskisojen ja maajoukkue toiminnan jälkeen kilpaurheiluksi, sekä miehille että naisille.

Laji on saanut alkunsa sählystä, mutta nykyään peleillä on jo eroavaisuuksia rutkasti. Peli on noussut Suomessa jo kolmanneksi suosituimmaksi palloilulajiksi rekisteröityjen pelaajien mukaan, tietenkin sukulaisensa jääkiekon ja vähemmän sählynkaltaisen jalkapallon jälkeen. Sitä pelataan ympäri Suomea ja siihen kuuluu kuusi eri divisioonatasoa. Myös naisilla on pelattavana valtakunnallista salibandyliigaa ja 1.-4. divisioonat. Maajoukkueita ovat miestenjoukkue, naistenjoukkue ja alle 19-vuotiaiden sekä poikien että tyttöjen joukkueet, jotka edustavat Suomea kansainvälisellä tasolla. Korkein sarjataso on salibandyliiga sekä naisilla että miehillä.

Harrasteliikuntana niin salibandy kuin sählykin on suosittua, maassamme on jopa 354 000 harrastajaa, jolloin tilastojen mukaan vain jalkapallolla on enemmän harrastajia maassamme. Yleisimmin harrastajat pelaavat kouluissa, työpaikoilla tai harrastesarjoissa.

Suomessa lajin kehittämistä ja edistämistä valvoo Suomen salibandyliitto, jolla on noin 850 jäsenseuraa, 2 200 joukkuetta ja lisenssipelaajia 45 000.

Sanastoa:

  • Erotuomari

Salibandyssä otteluissa on kaksi tasavertaista erotuomaria.

  • Kolmen H:n teesi

H-H-H tarkoittaa Helppoa, Hauskaa ja Halpaa ja tämän tarkoitus on kuvata salibandyä harrastuksena. Useille harrastajille salibandy on jo elämäntapa, aloittaminen on helppoa, mutta haasteita löytyy tarvittaessa. Halpuus tarkoittaa välineiden vähyyttä, sisäpelikengät, maila ja pallo, siinä kaikki mitä tarvitaan. Hauskuus syntyy kun jokainen pelaaja kokee onnistumisia omalla pelitasollaan. Helppous liittyy sääntöjen yksinkertaisuuteen ja omaksuttavuuteen.

  • IFF

International Floorball Federation on 12.4.1986 perustettu kansainvälinen salibandyliitto, jonka päämaja sijaitsee Ruotsissa.

  • Kaukalo

50 cm korkuinen, koko kenttää ympäröivä laita. Kaukalon kulmat ovat pyöristetyt.

  • Peliasu

Suomen salibandyliigan ohjeiden mukaan kaikissa virallisissa joukkueissa on pelaajilla oltava yhtenäinen peliasu. Tämä koostuu lyhyistä housuista, paidasta ja polvisukista. Maalivahdeilla se tarkoittaa kasvosuojusta, pitkiä housuja ja erottuvaa paitaa.

  • Reikäpallo

Reikäpallo on salibandyssä käytettävän pallon nimi.