Salibandy – sopii kaikille

Suomen salibandyliitto on jo pitkän aikaa työstänyt myös vammaisurheilun mahdollisuutta harrastuksessa. Nykyään liitto tarjoaa kahdenlaista soveltavaa salibandyä.

Sähköpyörätuolisalibandy

SPT – salibandy eli sähköpyörätuolisalibandy on vammaisurheilulaji sähköpyörätuolia käyttäville ja se on sovellettu salibandysta. Koska peli ei tarvitse erityisempää voimaa, pelkän sähkörullatuolin liikuttaminen riittää. Tällä tavoin se onkin yksi harvoista vaikeavammaisille sopivista joukkourheilumuodoista. Peli sai alkunsa Saksassa 1970-luvulla ja kyseessä on nopeatempoinen sekä mukaansa vievä urheilulaji.

Koska pelaaja ei pelatessaan tarvitse sen erityisempää voimaa, pelkän sähkörullatuolin liikuttaminen riittää.

Salibandyssä ja sähköpyöräsalibandyssä on huomattavia eroja, vaikka pelit ovatkin hyvin läheistä sukua. Tässä salibandyn muunnoksessa mailat ovat huomattavasti normaaleita pelimailoja kevyempiä ja lyhyempiä, tai niitä voidaan jopa kiinnittää pyörätuoliin, niin kutsuttua T – stickiä apuna käyttäen. 640px-Eskilstuna_HIF_vs_Nacka_HI_2013-01-27_02Maalivahdin sekä vähintään yhden kentällä olevan pelaajan on täytettävä T – stickiä ja pelaajia on maalivahdin lisäksi yhteensä neljä. Salibandykenttä SPT – versiossa on 24 – 30 metriä pitkä ja leveydeltään se on 14 – 18 metriä. Maalin mitat ovat 250 senttimetriä leveydeltä ja 20 senttimetriä korkeudelta. Peli kestää yhteensä 2 x 15 minuuttia eikä palloa saa missään vaiheessa kohottaa yli 20 senttimetrin. Vaihtoja saa tehdä otteluissa rajoituksetta.

Maajoukkue aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1998, vaikka peli rantautui maahan jo vuonna 1993. Euroopassa harrastajamaita on 20 ja maailmanmestaruuskilpailuissa sekä Euroopan mestaruuskilpailuissa pelaa noin 10 maata.

Suomessa oli 10 joukkuetta vuonna 2011 ja niistä viisi pelasi Finlandia – sarjassa ja toiset viisi suomenmestaruussarjassa. Myös joitain harrastepiirijoukkueita löytyy ja peli onkin nostamassa suosiotaan jatkuvasti.

Sähköpyörätuolisalibandy on myös hakemassa paraolympialajiksi.

Kuuroillekin sopiva salibandy

Myös kuuroille tai vaikean kuulovamman omaaville henkilöille salibandy on mainio laji, sitä voi pelata joko perus- tai erikseen kuuroille tarkoitetuissa joukkueissa. Tätä on harrastettu jo pidemmän aikaa Suomessa ja kuurojen salibandyn suomenmestaruuskilpailuita alettiin järjestämään kaudella 1996 – 1997. Se oli myös ensimmäinen soveltava salibandyn sarja, jonka Salibandyliitto aloitti. Nykyään ei järjestetä suomenmestaruussarjaa vaan valtakunnallinen SM – sarja toteutetaan turnausmuotoisesti ja se huipentuu keväisin välieriin ja pronssi- sekä finaaliotteluihin.