Katsaus salibandyn historiaan

Kanadassa salibandyn tyyppistä peliä on pelattu kouluissa ja hupiversioina jääkiekosta jo 1900-luvun alusta lähtien. Useimmat 1950-luvulla syntyneet miehet ovat pelin taitureita ja Kanadasta peli eteni myös Amerikkaan. Amerikkalaiset ovat pitäneet osavaltioiden välisiä kilpailuja aina 1960-luvulta lähtien, ja myöhemmin he väittivät myös keksineensä lajin.

Virallisesti salibandyn katsotaan saaneen alkunsa 1960-luvulla Ruotsin Göteborgissa, kaveriporukoiden välisillä otteluilla. Alkuun peliin kuului vain muutama kenttäpelaaja eikä maalivahtia ollut.

Oli laji keksitty alun perin missä vain, varmaa on että 1960-luvulla Ruotsi aloitti lajin virallisen kehityksen kansainväliseksi urheilumuodoksi ja organisoiduksi lajiksi.

Suomeen peli alkoi rantautumaan opiskelijoiden mukana ja Helsingin yliopistossa pidettiin vuonna 1974 ensimmäiset sählysarjat. Koska Suomi ja Ruotsi molemmat ovat olleet pelin alkutaipaleelta lajin kehityksessä mukana ja näillä on eniten jäseniä organisaatioissaan, muodostavat nämä kaksi nykyäänkin maailman suurimmat salibandyseurat.

Ensimmäinen virallinen salibandyseura perustettiin Ruotsiin 21.syyskuuta 1979, nimellä Sala IBk. Vuonna 1981 Ruotsi perusti ensimmäisen kansallisen salibandyliittonsa ja pelaaminen kansallisella tasolla alkoi 80-luvun alussa. Suomeen salibandyliitto perustettiin 23.syyskuuta 1985, mutta tätä ennen ei oltu pelattu vielä ainuttakaan ottelua. Ensimmäinen maaottelu oli vain kaksi päivää liiton perustamisen jälkeen Ruotsia vastaan, jonka Suomi hävisi pistein 13 – 1.

Suomessa kansallisen liiton perusti kolme perustajajäsenliittoa, jotka olivat ainoat lajitoimintaa järjestävät seurat. Kansallisella tasolla aloitettiin ottelut vuonna 1986, jolloin mukana oli kymmenen joukkuetta. Samalla virallisesti ero sählyn ja salibandyn välille syntyi.

Vuonna 1987 naiset pelaIndoor_floor_hockeysivat ensimmäistä kertaa kansallisella tasolla seitsemän joukkueen voimin.

Muualla maailmassa salibandy alkoi saavuttamaan suosiota ja erityisen suosituksi se tuli Norjassa, Sveitsissä, Saksassa ja Japanissa.

Seitsemän maata olivat tunnistaneet sen viralliseksi urheilulajiksi vuonna 1990 ja ensimmäisen Euroopan mestaruusottelun aikaan 1994 joukko oli kasvanut jo 14 maahan. Näihin kuuluivat myös Amerikka, lisäten uuden mantereen Euroopan ja Aasian lisäksi.

Maailmanmestaruuspelit pidettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1996, Ruotsin Tukholmassa. Tähän mennessä noin 20 maata oli tunnistanut salibandyn arvon ja 12 näistä maista osallistui maailmanmestaruusotteluihin. Kilpailun finaali oli loppuunmyyty ja sitä liittyi seuraamaan paikanpäälle 15 106 katsojaa. Tarkistaa Rizk täältä.

Vuonna 2009 salibandyä pelattiin jo 80 maassa, joista IFFn hyväksymiä maaseuroja on 58 maalla. Tämä tarkoittaa että, Antarktista lukuun ottamatta, salibandyllä on virallinen urheiluseura joka mantereella. Afrikan listaan lisäsi ensimmäisenä Sierra Leone.

Vuonna 2008 olympiakomitea ja 2009 paraolympiakomitea tunnustivat lajin.